Az Ön kosara üres!

Termékek

Nikitin játékok a fejlesztőpedagógus szemével

Gyógypedagógusként dolgozom a Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskolában, és megbízásos szerződéssel a Rábapatonai Katica Óvodában. A pedagógiai munkám során a nevelés mellett kiemelt szerepet kapnak a különböző játékos tevékenységek. Fejlesztő foglalkozásaimon többször használok olyan játékokat, melyek fejlesztik a gyerekek-tanulók különböző képességeit.

Az általam kipróbált és leírt fejlesztőjátékok és feladatok alkalmazása sokat segít a gyerekeknek abban, hogy a tanuláshoz szükséges képességeik fejlődjenek. A módszertani játékok használata fejleszthetik az óvodából iskolába lépő gyerekek problémamegoldó képességét, mely lehetővé teszi, hogy a rájuk bízott feladatokat könnyebben meg tudják oldani.

Kiemelt figyelmet kaptak fejlesztő foglalkozásaim során a Go Einstein go! füzetek, melyek az óvodai fejlesztéseknél az óvodások és iskolai foglalkozások során az alsós diákok körében aratott nagy sikert. A játékos feladványok témakörei füzetenként:

  1. Az állatkertben
  2. A számok világa (számolni és összehasonlítani 12-ig)
  3. A városban (megfigyelések iskolája)
  4. Az óvodában (színek és formák)

A füzetek mottója: „Játszani és tanulni a megfelelő forgatással” nagyon találó. A füzetekhez egy ellenőrző tábla jár, melynek segítségével tökéletes az önellenőrzés. Mindenre kiterjedő feladatok, ideális iskola előkészítő, követelmény és segítség minden fontos területen.

Bátran ajánlom pedagógusoknak és szülőknek egyaránt a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztéséhez.

Nikitin Material Alapkocka a jó koncentrálóképességért!

A 16 egyforma kockából a füzetbe lerajzolt ábrákat lehet kirakni egészen egyszerű, négy kockából álló ábrákkal kezdődik, majd 16 kockából álló ábrák még az iskolás gyerekeknek is fejtörést okozhatnak. Az észlelés és koncentráció mellett a játék a kreativitást is fejleszti. Kisebb gyermekek saját nevet adhatnak az ábráknak, nagyobb gyerekek saját ábrákat találhatnak ki. A füzetben található ábrák az egészen egyszerűekkel kezdődnek, majd fokozatosan nehezednek, ami felkeltheti a gyerekek becsvágyát.

Nikitin Matrici mátrix logikai játék

A játékról: 12 játékot tartalmaz, melyek mindegyikéhez egy 16 feladatot ábrázoló rácsos hálózat tartozik. A játékok egy-egy témát tartalmaznak, mint például: méret, szín, hosszúság, mennyiség stb.

Alsó és felső tagozatos diákoknál használtam ezt a játékot. A gyerekek nagyon szerették, bár elsőnek könnyűnek tűnt, mégis mindenkinek kellett segítség a szabályok felismeréséhez. Még a felsős diákok is elgondolkodtak a feladatok helyes megoldásán. Többszöri gyakorlás után felszabadultan versenyeztek társaikkal, hogy ki tudja elsőre megoldani az általuk választott feladatokat. A játék fejleszti a figyelmet, a memóriát és a logikai gondolkodást egyaránt.

Nikitin Geo építőkocka

Kicsik és nagyok közkedvelt játéka volt a fejlesztő órák során a Nikitin Material játékok, melyek fokozatosan nehezedő részekből állnak. A feladatok nehézsége széles skálán mozog: Van, amit 4-5 éves gyerek is meg tud oldani, és van felnőttek számára is elgondolkodtató rész, ők is játszhatnak. Tanítványaim körében nagyon közkedvelt volt a Nikitin Geo építőkocka. A játék célja, hogy a feladványfüzetben lévő térbeli formákat különböző formájú építőelemekből, kockákból kirakjuk, lemásoljuk. A modelleket tartalmazó füzetben több feladvány található. A legkisebbeknek színesben jelölik a formákat, megkönnyítve ezzel a másolást. A sikerélmény nem marad el, így motiváltak lesznek a többi, nehezebb feladatok elvégzésére is. Igényes fejlesztő játék, mely fejleszti a figyelmet, a konstrukciós képességet, megfigyelőképességet, térlátást, gondolkodást, kombinációs készséget, szimmetria felismerést, koncentrációt egyaránt. A Geo építő kockák rendkívül jó iskola előkészítő játéknak is.

La Strada útvesztő logikai játék

Nagyon rugalmas logikai játék, melyben bármilyen elhelyezési módot kitalálhatnak a játékosok, a lényeg az, hogy az elemek dominó elvhez hasonlóan kapcsolódjanak. A játékot kicsik és nagyon egyaránt nagy élvezettel játszották foglalkozásaim során. A játék több területet is fejleszt, mint pl.: A stratégiai gondolkodást, a koncentrációt, a kézügyességet, figyelmet egyaránt.

Kép- Labirintus

A Kép- Labirintus két garnitúra sablont és a hozzátartozó alátéteket tartalmazza. A játék célja: A sablonokat úgy kell a táblára helyezni, hogy a kiválasztott mező szabadon maradjon. Az óvodák kedvelt játéka, de kisiskolások körében is igen népszerű. Fejleszti a figyelmet, megfigyelő készséget, koncentrációs képességet, kézügyességet.

Az általam kipróbált játékok közül mindegyikről elmondható, hogy használatuk során egyszerre több képesség fejlesztését tették lehetővé. A gyerekek nagy izgalommal és érdeklődéssel próbálták ki az új játékokat. Az örömmel végzett játékcselekvés nagyon fontos, mivel a gyermekek nem érzik kötelezőnek a foglalkozásokon végzett tevékenységeket, így szívesen vesznek részt az órákon. Az általam kipróbált játékokat mindenkinek ajánlom (szülőknek-pedagógusoknak egyaránt), mivel a játék által alakulnak a gyermek testi képességei, értelmi erői, akarati élete, érzelmi gazdagsága, és fejlődik az egész személyisége. 

 

Takácsné Schvenzberger Gyöngyi

Szociálpedagógus

Gyógypedagógus, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon

Szakvizsgázott pedagógus, fejlesztő, differenciáló pedagógiai szakterületen

 

 

Tetszett a cikk? Kérjük oszd meg másokkal is!

Vissza!

Segítség óvodás SNI (Sajátos nevelési igényű) és BTMN-es (Beilleszkedési tanulási magatartási nehézség) gyerekek ...

Bővebben ...

Az osztás-szorzás művelete sok gyermeknél gondot okoz, de talán van megoldás, hogy könnyebben megbírkozzanak ezzel a nehéz ...

Bővebben ...

Gyógypedagógusként dolgozom a Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskolában, és megbízásos szerződéssel a Rábapatonai Katica ...

Bővebben ...

Szülinapi meghívót kapott a gyermeked és nem tudod mi legyen az ajándék? Összeszedtünk pár ötletet, ami talán segítségedre ...

Bővebben ...
 

Mindenki tud rajzolni. Még mi is. Persze nekünk is bele kellett jönnünk, de most már nagyon élvezzük! És hogy Neked is ...

Bővebben ...

Újra itt a tavasz, süt a nap, elő lehet venni a bicikliket, rollereket, gördeszkákat, görkorikat, szóval mindenféle kerekes ...

Bővebben ...

A játék a gyerekek személyiségfejlődésének egyik meghatározó alapja. Ezen belül is az óvodáskor kedvelt játékformája a ...

Bővebben ...

A Quercetti sok gyereknek, pedagógusnak segített már, mióta piacra dobta a Tubo hengeres szorzótáblát. A szorzóhenger ...

Bővebben ...
;