Az Ön kosara üres!

Termékek

Nikitin játékok a fejlesztőpedagógus szemével

Gyógypedagógusként dolgozom a Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskolában, és megbízásos szerződéssel a Rábapatonai Katica Óvodában. A pedagógiai munkám során a nevelés mellett kiemelt szerepet kapnak a különböző játékos tevékenységek. Fejlesztő foglalkozásaimon többször használok olyan játékokat, melyek fejlesztik a gyerekek-tanulók különböző képességeit.

Az általam kipróbált és leírt fejlesztőjátékok és feladatok alkalmazása sokat segít a gyerekeknek abban, hogy a tanuláshoz szükséges képességeik fejlődjenek. A módszertani játékok használata fejleszthetik az óvodából iskolába lépő gyerekek problémamegoldó képességét, mely lehetővé teszi, hogy a rájuk bízott feladatokat könnyebben meg tudják oldani.

Kiemelt figyelmet kaptak fejlesztő foglalkozásaim során a Go Einstein go! füzetek, melyek az óvodai fejlesztéseknél az óvodások és iskolai foglalkozások során az alsós diákok körében aratott nagy sikert. A játékos feladványok témakörei füzetenként:

  1. Az állatkertben
  2. A számok világa (számolni és összehasonlítani 12-ig)
  3. A városban (megfigyelések iskolája)
  4. Az óvodában (színek és formák)

A füzetek mottója: „Játszani és tanulni a megfelelő forgatással” nagyon találó. A füzetekhez egy ellenőrző tábla jár, melynek segítségével tökéletes az önellenőrzés. Mindenre kiterjedő feladatok, ideális iskola előkészítő, követelmény és segítség minden fontos területen.

Bátran ajánlom pedagógusoknak és szülőknek egyaránt a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztéséhez.

Nikitin Material Alapkocka a jó koncentrálóképességért!

A 16 egyforma kockából a füzetbe lerajzolt ábrákat lehet kirakni egészen egyszerű, négy kockából álló ábrákkal kezdődik, majd 16 kockából álló ábrák még az iskolás gyerekeknek is fejtörést okozhatnak. Az észlelés és koncentráció mellett a játék a kreativitást is fejleszti. Kisebb gyermekek saját nevet adhatnak az ábráknak, nagyobb gyerekek saját ábrákat találhatnak ki. A füzetben található ábrák az egészen egyszerűekkel kezdődnek, majd fokozatosan nehezednek, ami felkeltheti a gyerekek becsvágyát.

Nikitin Matrici mátrix logikai játék

A játékról: 12 játékot tartalmaz, melyek mindegyikéhez egy 16 feladatot ábrázoló rácsos hálózat tartozik. A játékok egy-egy témát tartalmaznak, mint például: méret, szín, hosszúság, mennyiség stb.

Alsó és felső tagozatos diákoknál használtam ezt a játékot. A gyerekek nagyon szerették, bár elsőnek könnyűnek tűnt, mégis mindenkinek kellett segítség a szabályok felismeréséhez. Még a felsős diákok is elgondolkodtak a feladatok helyes megoldásán. Többszöri gyakorlás után felszabadultan versenyeztek társaikkal, hogy ki tudja elsőre megoldani az általuk választott feladatokat. A játék fejleszti a figyelmet, a memóriát és a logikai gondolkodást egyaránt.

Nikitin Geo építőkocka

Kicsik és nagyok közkedvelt játéka volt a fejlesztő órák során a Nikitin Material játékok, melyek fokozatosan nehezedő részekből állnak. A feladatok nehézsége széles skálán mozog: Van, amit 4-5 éves gyerek is meg tud oldani, és van felnőttek számára is elgondolkodtató rész, ők is játszhatnak. Tanítványaim körében nagyon közkedvelt volt a Nikitin Geo építőkocka. A játék célja, hogy a feladványfüzetben lévő térbeli formákat különböző formájú építőelemekből, kockákból kirakjuk, lemásoljuk. A modelleket tartalmazó füzetben több feladvány található. A legkisebbeknek színesben jelölik a formákat, megkönnyítve ezzel a másolást. A sikerélmény nem marad el, így motiváltak lesznek a többi, nehezebb feladatok elvégzésére is. Igényes fejlesztő játék, mely fejleszti a figyelmet, a konstrukciós képességet, megfigyelőképességet, térlátást, gondolkodást, kombinációs készséget, szimmetria felismerést, koncentrációt egyaránt. A Geo építő kockák rendkívül jó iskola előkészítő játéknak is.

La Strada útvesztő logikai játék

Nagyon rugalmas logikai játék, melyben bármilyen elhelyezési módot kitalálhatnak a játékosok, a lényeg az, hogy az elemek dominó elvhez hasonlóan kapcsolódjanak. A játékot kicsik és nagyon egyaránt nagy élvezettel játszották foglalkozásaim során. A játék több területet is fejleszt, mint pl.: A stratégiai gondolkodást, a koncentrációt, a kézügyességet, figyelmet egyaránt.

Kép- Labirintus

A Kép- Labirintus két garnitúra sablont és a hozzátartozó alátéteket tartalmazza. A játék célja: A sablonokat úgy kell a táblára helyezni, hogy a kiválasztott mező szabadon maradjon. Az óvodák kedvelt játéka, de kisiskolások körében is igen népszerű. Fejleszti a figyelmet, megfigyelő készséget, koncentrációs képességet, kézügyességet.

Az általam kipróbált játékok közül mindegyikről elmondható, hogy használatuk során egyszerre több képesség fejlesztését tették lehetővé. A gyerekek nagy izgalommal és érdeklődéssel próbálták ki az új játékokat. Az örömmel végzett játékcselekvés nagyon fontos, mivel a gyermekek nem érzik kötelezőnek a foglalkozásokon végzett tevékenységeket, így szívesen vesznek részt az órákon. Az általam kipróbált játékokat mindenkinek ajánlom (szülőknek-pedagógusoknak egyaránt), mivel a játék által alakulnak a gyermek testi képességei, értelmi erői, akarati élete, érzelmi gazdagsága, és fejlődik az egész személyisége. 

 

Takácsné Schvenzberger Gyöngyi

Szociálpedagógus

Gyógypedagógus, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon

Szakvizsgázott pedagógus, fejlesztő, differenciáló pedagógiai szakterületen

 

 

Tetszett a cikk? Kérjük oszd meg másokkal is!

Vissza!

Elfelejtettél valamit? Nálunk még beszerezheted! A Mosonmagyaróvár, Várallyai u. 3. szám alatti üzletünkben az ünnapi időszak ...

Bővebben ...

A Lurkó Glóbusznál az idei évben három napon keresztül élvezheted a kedvezményeket, ajándékokat.   És hogy mi ...

Bővebben ...

Segítség óvodás SNI (Sajátos nevelési igényű) és BTMN-es (Beilleszkedési tanulási magatartási nehézség) gyerekek ...

Bővebben ...

Szeretnéd, hogy ajándékod biztosan a fa alá kerüljön? Akkor kérjük az alábbiak figyelembevételével add le rendelésedet:

Bővebben ...
 

Még nem késő beszerezni a Karácsonyi ajándékokat, hiszen a hétvégén: - ingyen kiszállítjuk rendelésedet, ha annak összege ...

Bővebben ...

Nem volt még időd beszerezni a Karácsonyi ajándékokat? Ne aggódj, a Mosonmagyaróvár, Várallyai u. 3. szám alatti üzletünkben ...

Bővebben ...

A Lurkó Glóbusznál az idei évben nem csak Black Friday, hanem Thursday, Saturday és Sunday is lesz! Mindez november 23.-én 0 ...

Bővebben ...

Az osztás-szorzás művelete sok gyermeknél gondot okoz, de talán van megoldás, hogy könnyebben megbírkozzanak ezzel a nehéz ...

Bővebben ...
;